Klubbmøte i mai

Publisert av Kåre Rise den 26.05.25.
På sitt mai-møte hadde Lions Club Storhamar besøk av senior-rådgiver Hans Brox fra Universitetet i Innlandet som snakket om det som mange fortsatt kaller «nye» kunstig intelligens (KI). Med presentasjonen «Kunstig intelligens – Hype or Hope?» tok han forsamlingen med på en reise i hva kunstig intelligens i form av generativ KI egentlig er og hva det kan brukes til.

Foredraget åpnet med tre enkle mål: gi folk bedre begrepsforståelse, vise konkrete bruks-områder og ikke minst pirre bevisstheten om risiko og muligheter. Underveis fikk medlemmene mulighet til å undres sammen og stille spørsmål. Det var en lyttende, aktiv og engasjert gjeng som fulgte godt med på presentasjonen og det førte etter hvert til en interessant dialog om ulike problemstillinger.

Tilhørerne fikk en innføring i en del sentrale begreper innenfor feltet generativ kunstig intelligens. Hva er egentlig forskjellen på menneskelig – og kunstig intelligens?  Store språkmodeller, bias eller skjevheter, ChatGPT, instrukser og prompting, algoritmer som språk mellom data og mennesker og hvordan teknologiutviklingen har gjort det mulig å snakke med datamaskiner og gjøre spørringer i enorme datamengder for å finne svar.

Som ansatt på Universitetet i Innlandet var det naturlig at han brukte deler av presentasjonen til å snakke om hvordan kunstig intelligens utfordrer denne sektoren og litt om hva det medfører. Ifølge tall fra Studie-barometeret 2024 sier 81 prosent av norske studenter at de har tatt i bruk generativ KI. Når vi vet at det kun er 2,5 år siden ChatGTP ble lansert i en form som gjorde den veldig brukervennlig og enkel å bruke, så skjønner vi at dette har vært verdens raskest voksende produkt i historien med snart 1 milliard ukentlige aktive brukere fra hele verden.

Kunstig intelligens har lite reguleringer i hjemlandet, USA, mens EU har tatt et mer aktivt grep og har vedtatt sin EU AI-ACT. Det er en verdens første omfattende lovgivning for regulering av kunstig intelligens (KI). Den trådte i kraft 1. august 2024. Formålet er å sikre trygg, etisk og menneskerettighetsbasert bruk av KI i EU.

Brox tok også for seg hodebryet med KI-genererte tekster i akademisk sammenheng. I en tid hvor vi overstrømmes av en økende informasjonsstrøm i form av tekst, bilder, lyd og video, som er generert av kunstig intelligens, er kildekritikk viktigere enn noensinne. Generativ kunstig intelligens gir store muligheter og er et kjempegodt verktøy, under forutsetning av at det brukes på riktig vis, men i hendene på mennesker med dårlige hensikter har det stort skadepotensiale.
  
Avslutningsvis minnet foredragsholderen om at «gratis» KI betales med våre persondata, og at vi ikke må være naive i møte med disse systemene, som systematisk samler inn de data som vi gir fra oss, enten vi er klar over det eller ikke.  Han oppfordret alle som er nysgjerrige på hva språkmodeller kan tilby å teste KI på et emne som de kan godt selv. Da er det større sjans for at vi skjønner hvor svakhetene ligger i de svarene som disse systemene gir. Disse modellene har nemlig en tendens til å «hallusinere» innimellom. I denne sammenhengen vil det si å sette sammen informasjon på en måte som blir direkte feil eller ikke gir noen mening. Kunstig intelligens må derfor ikke sammenliknes med rene databaser. Disse tjenestene fungerer annerledes. Det betyr at alt som kommer ut av disse systemene må verifiseres, dersom vi skal være sikre på at det som kommer ut av data er riktig. Ved å teste, prøve ut og leke oss med disse tjenestene kan vi ha det både gøy og få hjelp til å løse visse oppgaver, som vi ellers kan synes er både tidkrevende og vanskelig. 

Om KI er hype eller håp? Det kommer helt an på brukerne og bruken. Det er ingen gitt å gi svaret på et slikt spørsmål, men utviklingen går svært raskt og hva dette vil betyr for framtidsutviklingen gjenstår å se. Uansett, det å ta et første – eller neste – steg mot en mer bevisst KI-hverdag kan være starten på en interessant reise for den enkelte. Avslutningsvis berømmet foredragsholderen de fremmøtte for stort engasjement og mange fornuftige tanker, meninger og spørsmål om dette temaet. Det er fint å se at folk engasjerer seg i slike temaer som utfordrer samfunnet på nye måter og at Lions medlemmene følger opp.

Brox fikk en rungende applaus og en stor takk for et meget godt innlegg, hvor han hjalp forsamlingen til å se mulighetene til å bruke nok et nytt verktøy. Brox bidro med et meget spennende tema som folder seg inn i rekken av aktuelle og interessante temaer som lionsklubben jevnlig har på sine åpne møter.