Lions Club Storhamar lot seg imponere av Universitetet i Innlandet.
Klubben var, på sitt februarmøte, gjester på Universitetet i Innlandet, hvor dekan Morten Ørbeck tok imot og informerte om en meget interessant og spennende virksomhet. Foreløpig har Universitetet fem fakulteter med nesten 15.000 studenter og nesten 1300 årsverk ansatte. Seks campuser er lokalisert til Hamar, Blæstad, Elverum, Rena, Evenstad og Lillehammer. I tillegg er det to studiesentre, henholdsvis i Kongsvinger og på Tynset. Ut fra antall studenter er Universitetet i Innlandet det niende største blant høyskoler og universitet i Norge.
Planer om universitet startet i år 2000, og veien til vedtaket i statsråd på Slottet 8. november 2024 var arbeidsom. Underveis var det ulike forsøk mellom høyskolene i Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Høyskolen i Gjøvik fant i 2016 en løsning som en del av Universitetet (NTNU) i Trondheim. Høyskolene i Lillehammer og Hamar slo seg sammen i 2017 og søkte om å bli universitet i 2018. Den søknaden ble avslått. Det var for spinkelt grunnlag. Hardt arbeid og ny søknad i 2022 ga resultat, Universitetet i Innlandet.
Ørbeck viste oss et meget bredt tilbud av studiemuligheter – fag – de gir i dag, og berørte tanker om framtida, med bl.a. kunstig intelligens (KI). Det kan bli et nytt fag. I dag har fakulteter tilbud på flere campuser. Driften av et universitet er friere enn høyskoler. Det følger ikke mer penger, men universiteter er faglig mer selvstendige. Som universitet er det større internasjonale samarbeidsmuligheter. Ørbeck mente ellers at universitetet er en større magnet for Innlandet enn en høyskole. Universitetet vokser og trenger mer plass, for Hamars del er det aktuelt med samlokalisering for deler av virksomheten med andre i nybygg, for eksempel i Science Park ved stasjonen.
Gjestenes spørrelyst og kommentarer viste stor interesse og beundring av hva Universitetet allerede er og vil bli. Det er all grunn til å tro at dette er en god tilvekst for både faglig skolering og ellers for annen utvikling i Innlandet. Møtet takket Ørbeck for gjestfriheten, en meget interessant og spennende «forelesning» og for en imponerende og omfattende virksomhet, samtidig som han ble ønsket lykke til med Universitetets videre utvikling.
Før avslutning av møtet nøt vi innkjøpt pizza, lot samtalen gå og fikk påminnelser om noen viktige datoer:
- 17. mars er det åpent klubbmøte i Sandberg-villaen på Domkirkeodden.
- 24-25. mai, da deltar klubben i «Stafett for livet», og det er ønskelig med bred deltakelse for en veldig god sak.
- 22. april 2026, Klubben er 40 år og møtet drøftet: Hvordan markere 40 årsdagen?